Peuters zelden bij de tandarts

Afgelopen week stond onderstaand artikel in de krant.
Ook wij zien regelmatig kleine kinderen met gaatjes in de tanden en kiezen.
Ons advies is om kinderen vanaf 2 jaar te laten wennen aan het tandartsbezoek.
Zo kunnen we vroegtijdig ingrijpen als er problemen ontstaan.
In elk geval is het heel erg belangrijk om 2x per dag met peutertandpasta te poetsen.
En mochten er vragen zijn neem vooral contact met ons op.
Ook willen wij nogmaals benadrukken dat een tandartsbezoek voor kinderen tot 18 jaar volledig wordt vergoed.

Peuters zelden bij tandarts

ROTTERDAM

Ruim 60 procent van de peuters gaat niet naar de tandarts. Deskundigen vinden dat een groot probleem: op 5-jarige leeftijd heeft 41 procent al één of meer gaatjes.

FRANCINE WILDENBORG

Van de kinderen tussen de 2 en 4 jaar gaat 37 procent op controle bij de tandarts, blijkt uit een analyse van Zilveren Kruis onder hun verzekerden. Vanaf 4 jaar stijgt het percentage flink naar 80 procent, maar dan is het kwaad vaak al geschied, stelt de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde (NVvK). In het gunstige geval gaat het om een klein gaatje dat gestopt kan worden met de juiste poets- en voedingsadviezen. Maar tandartsen zien ook peuters bij wie tanden getrokken moeten worden of wortelkanaalbehandelingen en kronen nodig zijn. Ook verzekeraars Menzis en CZ herkennen dat heel jonge kinderen nauwelijks naar de tandarts gaan. In totaal telt Nederland 500.000 kinderen tussen de 2 en 4 jaar. Meer dan de helft gaat niet op controle, bevestigt Annemarie Schuller, onderzoeker bij TNO en het Universitair Medisch Centrum Groningen. Volgens haar weten veel ouders niet hoe belangrijk goed poetsen en een beperkt aantal eet- en drinkmomenten is. Zo krijgen kleine kinderen de hele dag door zoete drankjes en soms zelfs een fles limonade mee naar bed. Het effect: ,,41 procent van de 5-jarigen heeft één of meerdere gaatjes (gehad)”, staat in een studie van TNO. De gedachte dat mondzorg bij jonge kinderen niet zo belangrijk is omdat het melkgebit nog wisselt, is onterecht, onderstreept de NVvK. Voorzitter Hellen Blom: ,,Als melktanden vroegtijdig verloren gaan, kan dat tot ruimteproblemen of scheefstand in het volwassengebit leiden.” Een tandarts kan naast advies, ook vroegtijdig ingrijpen. Zo kan er bij een klein gaatje een laklaagje fluoride helpen. Schuller: ,,Grote ingrepen wil je zeker bij kleine kinderen vermijden.”

Gebit

Probleem is echter: hoe krijg je kinderen bij die tandarts? Consultatiebureaus adviseren in principe vanaf 2 jaar – als het gebit bijna compleet is – naar de tandarts te gaan. Maar dat gebeurt lang niet altijd en bovendien denken ouders vaak dat het geld kost, terwijl mondzorg tot 18 jaar volledig wordt vergoed, stelt Zilveren Kruis. Tandartsen spelen ook een cruciale rol, stellen TNO en NVvK. Blom: ,,Een groot aantal denkt nog altijd onterecht dat ze niet veel kunnen met het gebit van zo’n kleintje en zeggen: kom maar terug als je 4 bent.”

Maak nu een afspraak

0523 268361
Het Hoge Doel - Tandartspraktijk Het Hoge Doel in Hardenberg - Profi-Web
Chat openen
Welkom bij tandartspraktijk Het Hoge Doel, waarmee kunnen wij u van dienst zijn?